Brain Gym

A Brain Gym gyakorlatait mindazoknak a gyerekeknek és felnőtteknek ajánlom, akik hisznek az orvosi tapasztalatokon, az idegrendszerrel foglalkozó különböző kutatásokon alapuló kineziológia mozgásos ágában. Abban, hogy a megfelelő mozgássor az agynak épp azt a területét fejleszti, amelyikre pont szükség van a probléma orvoslásához. Természetesen a feladatsor meghatározását nem bízzuk a véletlenre.

Az eredetileg fiatal tanulók számára kifejlesztett Brain Gym gyakorlatok a további kutatások, az orvosi tapasztalatok eredményeként továbbfejlődött, és ma már bármely korú emberek tanulási képességeit lehet vele fejleszteni.

Hol használhatod még ezeket a kineziológiai gyakorlatokat?

A munkában

Az iskolai, vagy egyetemi tanulmányok során

A sportban

A szabadidődben

A Brain Gym (BG.) egy olyan mozgás-alapú pedagógiai program, amely 26 egyszerű mozdulatsor segítségével elősegíti az egész érzékrendszer egyensúlyának megteremtését. (írás, látás, hallás, pozitív hozzáállás képességét)

A Brain Gym mozgások gyors, és rendszeres gyakorlásával gyakran drámai javulás érhető el az olvasási, írás nyelvi és számolási készségek problémájának területén.

Sokan azért alkalmazzák, hogy jelentősen növeljék koncentrációs készségüket, kapcsolataik, és kommunikációjuk minőségét, emlékezőtehetségüket, szervezési készségüket, atlétikai teljesítményüket.

Ugyanakkor, azok a szülők és pedagógusok, akik örömet és könnyedséget szeretnének adni a gondozásukra bízott gyerekeknek, hatékonyan alkalmazhatják a mozgásokat viselkedési és tanulási nehézségekkel küszködők fejlesztése esetén.

Mindezek mellet a gyakorlatok alkalmasak a stressz és a szorongás oldására, valamint a feladatainak bizony fajtái megkönnyítik az idegen nyelvek tanulását is.

A gyakorlatokat tanácsos idős korban is végezni, hiszen aki a testét rendszeresen megmozgatja ezekkel a speciális gyakorlatokkal, azoknak a szelleme is mozgékonyabbá válik. A feledékenység, az alvászavar, és egyéb „korral járó kellemetlenség gyakran rövid idő alatt megszüntethető!

Paul E. Dennison, Ph.D

Szaktanár, az alkalmazott neurológia úttörője és nemzetközileg elismert szakértője a kognitív és az olvasási készségeknek.

Tanulási központjában 1960-ban kezdte el kutatni az olvasás folyamatát és kapcsolatát az agy fejlődésével, ami aztán alapjául szolgált a Brain Gym megalkotásához, amely lehetővé tette, hogy az emberek olvasási nehézségeiket sikerekké változtassák. Dennison tanulóinak olyan programot fejlesztett ki, amely egyszerű mozgásokkal elősegíti az egész érzékrendszer egyensúlyának megteremtését.

Ezt a 26 elemből álló mozgássort, ma Brain Gym mozgásokként ismerjük.

Hogyan zajlik egy foglalkozás?

Először is kialakítjuk a PACE-edet, azaz 4 db ráhangoló gyakorlatot végzel.

Majd megbeszéljük, hogy mi az a téma, amit meg szeretnél oldani, orvosolni, amivel dolgozni fogunk.

Ezután önmegfigyeléseket végzel a segítségemmel, és izomteszteket végzünk.

Kiválasztjuk a számodra leghatékonyabb gyakorlatokat, amelyek a test-agy áramkör energetizálásához szükségesek.

Végül utóaktivitásokat végzünk, visszatesztelünk, és megkapod a házi feladatodat, amelyet meghatározott időn keresztül és mennyiségben el kell végezz a célod eléréséhez.

A gyakorlatok a szervezet öngyógyító reflexét erősítik. Így sokkal jobb lesz a szervek fiziológiai együttműködése, és ennek köszönhetően megnövekszik az életenergiánk.

Az idegrendszer kutatás legutóbbi felfedezései is alátámasztják, hogy új idegpályák akkor növekednek, ha a mozgás szándékos.

Paul Dennison

Paul Dennison 1975-ben megkapta a Phi Delta Kappa Díjat a Californiai Southern Egyetemen végzett kiemelkedő kutatómunkájáért, ill. doktori címet ajánlottak neki az olvasás, a kognitív fejlődés és rejtett beszédkészségeink kapcsolatának kutatásáért.

Ő kezdte el fejleszteni a később Educational Kinesiology (Edu-K)- tanulás mozgáson keresztül-néven ismert programot, felfedezéseit pedig a független fizikai mozgások különleges értelmezésére, a nyelvtanulásra, és a magasabb szintű tanulmányokra alapozta.

1980-as évek elején kezdett együtt dolgozni Gail Hargrove mozgásoktatóval, akivel végül együtt kidolgozták a az Edu-K és a Brain Gym gyakorlatait.

Paul Dennison

Ph. D.

Milyen gyakorlatokra számíts?

Az Edu-K az agy és a test többi része közötti hatékony kommunikációt mozdítja elő, úgy, hogy növeli a játék és a kreativitás szerepét, és csökkenti a teljesítményt hátráltató stresszt, fejleszti az idegpályákat a megfelelő gyakorlatsorok alkalmazása révén.

Milyen gyakorlatokra számíts?

R

Energiagyakorlatok

R

Középvonal-keresztező gyakorlatok

R

Nyújtó gyakorlatok

R

Központosító gyakorlatok, stb.

Brain Gym világszerte

A Brain Gym mozgássorokat hét kontinens több mint 80 országában vezették már be vállalatoknál, és oktatási intézményekben is.

Amennyiben a gyakorlatokat csoportosan végezzük, azok elősegítik a csapatszellem, az egység kialakulását, a szociális kompetencia fejlesztését.

Használatuk nagyon ajánlott iskolás csoportoknál, és munkahelyi környezetekben, csapatépítő foglalkozások, személyiségfejlesztő képzések alkalmával.

Ilyenkor egy témával dolgozunk. Időtartama kb. 30 perc. Egyéni üléseken 60 percet kell rászánnod az idődből.