Művészetterápia

„A művészetterápia esetében a feszültség, félelmek, szorongás és más kóros lelki tartalmak kifejezése, és levezetése a művészeti tevékenységben rejlik.”
Dr. Buda Béla

Ezért ezt a technikát ajánlom mindazoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik az alkotást közelebb érzik magukhoz, mint a verbalitást, vagy a mozgás problémamegoldó hatásait.

Vegyük csak a legátlagosabb negatív érzéseket alapul, mint pl. a szorongást, a különböző félelmeket, fóbiákat, és egyéb negatív érzelmeket! Ugye veled is előfordul időnként?

Amennyiben „igen” a válaszod, jó helyen jársz, hiszen ezekre jó megoldást jelent az alkotás, a művészetterápia!

Hogyan képzelj el egy ülést?

Most is a néhány perces de annál hatékonyabb mozgássorral kezdjük, ami segít ráhangolódnod az alkotásra. Ezután átbeszéljük a problémádat (már ezzel is „gyógyulsz”!!), kialakítjuk a „stratégiát”, a lehetséges megoldási módokat, és kitűzzük a célt! Azt a lelkiállapotot, ahová mielőbb el szeretnél jutni.

Majd elkezded a festést (selyem vagy viasz), ami magát „gyógyulást” indítja be.
Hiszen amíg a következőkön gondolkodsz, automatikusan ignorálod azt, ami miatt szorongsz! Ilyesmi gondolatok kavarognak benned:
Hogyan kezdjek hozzá? Képes vagyok rá? Lesz hozzá türelmem? Ki tudom kapcsolni a gondolataimat? Vajon milyen érzések szabadulnak fel bennem rajzolás, festés közben? Képes vagyok ezeket az érzéseket befogadni, átélni?

Igen! Tudatosan, vagy tudat alatt, de apródonként testet ölt az aktuális hangulatod a színek, formák segítségével azon a felületen, ahol alkotsz!

Milyen színeket választasz? Természetesen olyanokat, amelyek visszatükrözi a pillanatnyi lelkiállapotodat! Ezen gondolkodnod sem kell, „jön magától”!

Mindeközben számtalan felismerésre találhatsz rá önmagaddal kapcsolatban, hiszen „munka” közben befelé figyelsz. Mire elkészülsz a „művel”, sokkal jobb állapotban leszel, de az is lehet, hogy addigra teljesen a múlté már a szorongásod tárgya. Nem ritka, hogy az alkotás végeztével teljesen megszűnik létezni.

Természetesen ez attól is függ, mennyire volt súlyos a problémád.

Miért jó Neked, ha részt veszel egy művészetterápiás tréningen, vagy foglalkozáson?

R

Mert lesz, akinek felteheted a kérdéseidet!

R

Mert lesz, aki meghallgat!

R

Mert lesz, akivel megbeszéld az érzéseidet, gondolataidat, problémáidat!

R

Mert a rendszeresség miatt mélyebben el tudunk merülni egy - egy témában!

R

Mert inspirálni, motiválni tudlak a cselekvésre!

R

Mert átsegítelek a nehezebb folyamataidon!

R

Mert a találkozásaink miatt nem hagyod félbe, amit elkezdtünk, nem esel a halogatás csapdájába!

R

Mert rálelünk azokra az erőforrásainkra, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapjainkhoz, és a fejlődésünkhöz!

R

Mert így a pozitív változások jó eséllyel bekövetkeznek!

R

Mert felteszem azokat a célirányos kérdéseket is, amelyek a fejlődésedhez elengedhetetlenek, de Te magadnak nem fogalmazol meg!

R

Mert ennek a technikának a segítségével még többet megtudhatsz magadról!

Gondoltad volna, hogy milyen sokat segít, ha mindezt meg tudod beszélni valakivel?

A művészetterápia hatásmechanizmusa a következő:

Amikor úgy döntünk, hogy hajlandóak vagyunk magunkon dolgozni, és részt veszünk valamilyen művészetterápiás foglalkozáson, vagy akár kipróbáljuk a rajzelemzés valamelyik technikáját a számtalanból, ekkor egy belső munka veszi kezdetét.

Még ha rossz élményekkel is kell foglalkoznunk, de ha ezeket formába öntjük, strukturáljuk, színeket adunk a formákhoz, kézzel foghatóvá tesszük “ügyünket”, így az rögtön kontrollálhatóvá válik, egyben uralmat nyerünk fölötte! Csupán annyit kell tennünk, hogy engedünk ennek a rendező hatású folyamatnak, lerajzolom, lefestem, (bármilyen technikával), MEGALKOTOM, egyben kifestem, kirajzolom magamból, de mindenképp a gyógyulás útjára lépek.

Amennyiben hozzád inkább a festés valamelyik ága áll közelebb, válaszd azt! Hallottál már, a viaszfestésről? Gyere, és próbáld ki! Festettél már selyemre? Itt a lehetőség, hogy megtapasztald ezeknek a technikáknak a gyógyító erejét!

Milyen lehetőségek közül választhatsz?

A foglalkozások lehetnek egyéniek, de akár kiscsoportosak is. Amennyiben 4-en-5-en alakítunk egy terápiás csoportot, arra számíthatsz, hogy elmélyültebb lesz az ábrázolás, intenzívebb, expresszívebb képek jönnek elő. Több személyes tartalom és intenzívebb színhasználatot tapasztalsz meg a saját alkotásaidon!

Ez vajon a véletlen műve?

Nem! Hiszen a csoport tagjai hatást gyakorolnak egymásra, azáltal, hogy megfigyelik egymás műveit, majd közösen megbeszéljük, elemezzük azokat. A csoport dinamikája, hangulata kihat a tagjaira, így könnyebbnek tűnik az alkotás folyamata is! Aki viszont az intimitást részesíti előnyben, aki szereti, ha minden figyelem 100%-ig kizárólag rá irányul, nekik az egyéni terápia nyújtotta lehetőségeit ajánlom.

Ezek a művészetterápiás foglalkozások kb. 1,5-2 órásak, de úgy repül az idő, hogy inkább tűnnek néhány 10 percnek, egy kellemes beszélgetésnek, amelyre az alkotás öröme teszi fel a koronát.

Sok-sok technika közül lehet választani, mindenki a hozzá legközelebb állóval “gyógyul”.

Ajánlom a művészetterápiát, és a rajzelemzés lehetőségeit mindazok számára, akik nem “csak” alkotni szeretnének, hanem mélyíteni az önismeretüket, valamint megoldást találni az aktuális, vagy akár már régebben fennálló problémájukra.

Őket várom szeretettel.

JELENTKEZÉSI ŰRLAP

Melyik alkalomra szeretnél jelentkezni?