Rajzelemzés

Miért nem tud hazudni a rajz?

Mert a személyiség egészét fejezi ki, őszinte, nem manipulálható!

Ajánlom azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik a problémáikról inkább a rajzaikon keresztül „mesélnek” elsősorban, a célirányos rajztesztek segítségével.

A teljesség igénye nélkül bemutatom nagyon tömören a leggyakrabban használtakat rajzteszteket:

Élettér-teszt

Segíti életünk fontos, de eddig halogatott döntéseit meghozni, vagy akár felismerni, melyek azok.

60 mp-es rajztesztek

Segítségükkel pontos képet kapsz az alábbi személyekkel való kapcsolatodról (a rajz nem hazudik!) Ezek a tesztek olyan pontosan mutatják be az aktuális kapcsolatainkat, amilyen pontosan még magunknak sem tudjuk/merjük megfogalmazni! (anya, apa, testvér, bármely családtag, partner, barát, barátnő, kolléga, konfliktus személy, konfliktus helyzet)

Firkatesztek

A tudatalatti feltárásához kiváló eszköz.

Ki ne tapasztalta volna már meg azt, hogy a mindennapokban számunkra oly fontos dolgot, helyzetet már sokadjára sem tudunk maradéktalanul megoldani? Valószínűleg azért, mert nem vagy egészen tisztában az adott problémával! Nem egyértelműek számodra! A firkatesztek segítségével azonban erre egészen pontos rálátást kapsz, így már megoldhatóvá válik a problémád!

Farajz-tesztek

Egyes fajtáival felerősítheted a rejtett, belső tapasztalásaidat, azokat is, amelyek hátráltatják életed gördülékenyebb menetét. Segítségükkel képet kapsz az általános biológiai állapotodról, de azt is felmérhetjük velük, hogy krízis helyzetben milyen erős a megküzdő képességed, a belsőerőd? Ha kell, azt tudjuk erősíteni! Vagy,milyen a krízis belátási képességed? Tudod-e hogy baj van, vagy hárítasz?. Esetleg arra gyanakszol, hogy depressziós vagy, de nem akarsz pszichológushoz fordulni? A farajz –tesztekkel ezt is gyorsan kideríthetjük. Majd a művészetterápia vmelyik eszközével orvosolhatjuk!

Családrajzok

Segítségükkel megtudhatod, gyermeked hogyan éli meg a szeretetkapcsolatait? Valójában hogyan érzi magát a családjában? Van-e számára konfliktusszemély a családban? Kihez érzi magát legközelebb lelkileg? Ezek a felnőtteknél is épp olyan jól használhatók, mint gyereknél!

A szeretettérkép

Megrajzolásával javítani tudsz a párkapcsolatodon.

Szeretnéd megismerni azt a speciális rajztesztet, amellyel ráláthatsz az alábbi problémákra, pl. elhidegülés, szenvedély eltűnése, kölcsönös megértés hiánya, stb. Keress fel, és megbeszéljük a lehetséges megoldásokat!

Mi történik egy ülésen? Hogyan kezdődik a „tesztfelvétel”?

Projektív rajztesztet fogsz készíteni, egy instrukció keretein belül, szabadon, irányítás nélkül készíted el a rajzod.

A projektív kifejezés nem utal spekulatív elemzésre, vagy belemagyarázásra. Azzal, hogy maximális szabadságot adunk a rajzolónak, az a célunk, hogy minél jobban kifejezhesse önmagát, önmagáról és a világról alkotott képét.

A tesztfelvétel után egy bensőséges, intim beszélgetés veheti kezdetét, amennyiben extrovertált személyiség vagy. Ha nem így lenne, az sem baj, hiszen a rajz „önmagáért beszél”, legfeljebb az „utóteszt” szakasz kevésbé lesz meghitt hangulatú. Ez a rajzelemzés minőségén nem fog rontani.

Mi mindenről „mesélsz” az utóteszt alkalmával? Miről foglak kérdezni?

Elmeséled a forma és a színválasztás mikéntjét, a rajzolás sorrendjét, beszélsz a rajzolás közbeni hangulatodról, hogy érezted magad, miközben alkottál? Valamint megbeszélünk még egy csomó érdekes, és egyben fontos dolgot és kérdést az aktuális rajzoddal kapcsolatban, ami szinte észrevétlenül a “gyógyulás” útjára terel. Az alkotás során megéled, és a segítségemmel a felszínre hozod az elnyomott, ezért fel nem dolgozott érzelmeidet. Ezáltal kaput nyitunk a megértésük felé, így elindul a gyógyulás folyamata.

Miért rendkívül hatékonyak a rajztesztek?

R

A rajztesztek tudományos mivolta hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy a pszichológiai diagnosztikában az egyedi különbségeket keressük, és értelmezzük.

R

Sokaknak rajzolni könnyebb, mint beszélni.

R

A rajztesztek tág sávszélességűek, tágabbak jóval, mint pl. egy kérdőív.

R

Segítségükkel a rajz 800 összetevőjét lehet megvizsgálni.

R

A rajz elmondja még azt is, amit a rajzoló sem tud magáról.

R

Amit a rajzokban megfigyelhetünk, az élet más területein is meg fog jelenni.

A tesztek közül választhatunk olyanokat is, amelyek a művészetterápia részét képezik. Miért hasznos ez?

Mert a művészetterápia elemei között alkalmazunk olyanokat is, amellyel az önerő fokozható, így akár azokat a feladatainkat is könnyebben el tudjuk végezni, amelyekhez egyáltalán nincs kedvünk, kitartásunk. Mindezt úgy, hogy növekszik az asszertivitásunk, a szociális önérdek érvényesítésük is.

A hatékonyságot nagymértékben fokozzák az utótesztek kérdései is!

A tesztek kivitelezése rajztudást egyáltalán nemigényel! Elkészítésükhöz legsűrűbben grafit, és színes ceruzákat, esetleg zsírkrétát fogsz használni. Ritkábban festéket (temperát). A szükséges nyersanyagot ezekhez biztosítom.

A hatásmechanizmusa a művészetterápiáéhoz hasonló, az eszközei viszont mások, így a megtapasztalásokkal teli út is, amelyet „bejárunk”. A tesztekkel strukturáltabb, és mélyebb következtetéseket tudunk levonni, amelyek a tudományos háttérnek köszönhetően meglehetősen pontosak. Nagy hangsúlyt kapnak az utótesztek is!

A rajztesztek felvétele történhet egyénileg, vagy egy adott témához kapcsolódóan kiscsoportos (5-8 fő) ülés keretei között.

Mennyi idődet fogja ez az ülés igénybe venni?

A foglalkozások (akár egyéni, akár csoportos) kb. 1,5-2 órásak.

Ajánlom a művészetterápiát, és a rajzelemzés lehetőségeit mindazok számára, akik nem “csak” alkotni szeretnének, hanem mélyíteni az önismeretüket, valamint megoldást találni az aktuális, vagy akár már régebben fennálló problémájukra.

Rajzelemzés életképek

JELENTKEZÉSI ŰRLAP

Melyik alkalomra szeretnél jelentkezni?