Selyemfestés

A selyemfestés mint művészetterápia

A selyem lágy, érzékeny, finomság. Mint a pillangószárny… Általában a hasonló lelkületű emberek szokták kipróbálni, megkedvelni ezt a technikát, melynek alapanyaga természetesen 100%-os, igazi hernyóselyem. Ehhez különböző márkájú, de csakis selyemfestéket, és selyemkontúrozót használunk.

Miért művészetterápia?

Mert festés közben számtalan kérdésünkre kapunk választ, számtalan felismerésre lelünk rá önmagunkkal kapcsolatban! Nem csak a „mű”születik meg az alkotás folyamatának eredményeként, hanem sokszor a problémánk megoldására is rátalálunk. A festésre koncentrálva hátrébb lépünk „a bajainktól”, hiszen első sorban a következőkön kezdünk el gondolkodni:

R

Képes vagyok szépet festeni?

R

Megengedem e magamnak lelkiismeret fordulás nélkül, hogy magammal töltsek egy kis minőségi én-időt?

R

Lesz-e hozzá türelmem?

R

Hogy fog sikerülni? Nekem Tetszeni fog az eredmény?

R

Bátran belekezdek, vagy először még tanácstalan vagyok?

R

Félek, hogy elrontom?

R

Ki tudom kapcsolni a gondolataimat és a tökéletesség iránti vágyamat?

R

Képes vagyok az alkotás közbeni érzéseket befogadni, átélni, megélni?

R

Számtalan felismerésre találhatunk önmagunkkal kapcsolatban, ha nyitottak vagyunk rá.

A selyemfestéshez a selymen, az ecseten és a festéken kívül nem kell más, csak szív és lélek. Az általunk választott színű festék szinte önállóan fut, terjed, keveredik a többi színnel, szinte életre kel. Közben a lelkünk is gyógyul, hiszen megszűnik a külvilág, csak a selyem létezik, és a színek.

Ők lehetnek véletlenszerűen alakítottak, ami épp illik az aktuális lelkivilágunkhoz, vagy nagyon is tudatos választás eredményei, olyanok, amely színekre épp szükségünk van pl. egy egyedi selyemkendő formájában, amelyet hordhatunk is, így teljesen belemerülve az adott szín energiájába, a selyem lágyságába.

Számtalan technikával készíthetünk kendőket, sálakat, képeket, ékszereket,de a szintén közkedvelt mandalákat is. Kontúrral, vagy a kötetlenebb módszerrel, a kontúrozót mellőzve, csak az ösztönös mozdulatokkal, amelyekkel teljesen egyedi, és a pillanat hatása alatt megszülető „selyemcsodát” hozunk létre.

Az alkotás közben megnyugszunk, és e nyugalom átélése közben megérkezik, és kézenfekvőnek tűnik a megoldás is arra, ami miatt akár épp szorongtunk, tanácstalanok voltunk.

Aki viszont inkább „elmélkedő”típus, és szeret elgondolkodni a megoldási lehetőségeken, ők viszont „kifestik magukból, így kézzel foghatóvá, legyőzhetővé teszik a problémájukat!

Természetesen módunkban áll választani, hiszen van akinek az egyéni, de van akinek a csoportos terápiás foglalkozás működik jobban.

Az egyéni és a csoportos foglalkozások is tematikától függően, (megbeszélés szerint) lehetnek 1órástól akár több órás időtartamúak is.

Érdemes a honlapot figyelni, mert szerveződnek alkotónapok, tematikus napok (pl.karácsony, húsvét előtt), de alkotó táborok, (a nyár folyamán leginkább) és alkotó hétvégék is.

Mindenkit biztatok a selyemfestés kipróbálására, hiszen nem csak a meditáció egy fajtája, hanem kellemes, a kreativitást fejlesztő ajándék saját magunk számára.

Selyemfestés életképek

Ők már jártak nálam

A selyemfestés nem csak egy nagyszerű kikapcsolódást biztosít, hanem az én-idő megteremtésének remek lehetősége is. Kicsivel több kézügyeséget igényel, mint pl. a viaszfestés, de a nagyszerű és szakszerű segítséggel, amit Évától kapunk, bárki könnyedén varázsolhat a selyemre. Már az első alkalommal rögtön magával ragadott, ahogy a színekkel átmeneteket festhetünk a selyemre. Ezt is csak úgymint a viaszfestést mindenkinek csak ajánlani tudom.

Mustó Fanni

földrajz-természetismeret szakos tanár

Nyáron volt lehetőségem kamaszlányommal együtt részt venni Éva selyemfestőtáborában. Igazán tartalmas, élményekben és kacajban gazdag csajos program volt mindkettőnk számára . Éva kedves személyiségének , az alkotás és a selyem iránti rajongásának , valamint a tudatosan átgondolt és felépített tematikának köszönhetően kezdő és haladó egyaránt élvezhette a kreatív munkát. Éva külön hangsúlyt fektetett arra, hogy a foglalkozások kis létszámúak legyenek; ez lehetővé tette, hogy minden egyes résztvevő a maga ritmusában sajátítsa el a selyemfestés technikáját. Beszippantott minket!

dr Hevesi-Tóth Beatrix

résztvevő

Sokszor voltam selyemfestészeten, és mindig pozitív élményekkel távoztam. Nem csak a festés, hanem a családias környezet is fokozta a kreativitásom. Sok-sok selyemkendőt, sálat, medált készítettem már selyemből, persze én is a selyemképekkel kezdtem. Így azoknak sem kell aggódniuk, akik azt gondolják magukról, hogy a kreativitásuk nem a legfergetegesebb, mert ők előre kikontúrozott, különböző témájú képek közül választanak, amelyeket aztán saját kezűleg festhetnek ki. Remélem, még jönnek sokan, hogy bővülhessen a mi kis „családunk”!

Tóth Tinetta (8.oszt. tanuló)

résztvevő

JELENTKEZÉSI ŰRLAP

Melyik alkalomra szeretnél jelentkezni?