Viaszfestés

A VIASZFESTÉS mint a Kreatív Agytréning része… vagy, mint önálló alkotás?

Címszavakban: egyszerű*egyedi*varázslatos*megváltoztatható*élmény gazdag festési technika.

Bővebben: Egy régi festőművészet új köntösben. Egy olyan egyszerű és nagyszerű festési technika, ami rajztudás nélkül is sok örömet, meglepetést és sikerélményt tartogat bárki számára. Ez a technika már Krisztus előtt létezett, ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legősibb képzőművészeti ághoz nyúlunk vissza, így a mai viaszfestés a már időszámítás előtt létező tudás “leporolása”, modernizálása, annak a felelevenítése.

A viaszkrétát egy festő-vasaló segítségével megolvasztjuk, majd a speciális encaustic kartonpapíron vagy más alapon (festővászon, fa, mdf lap, szürkelemez…) szétterítjük. Segítségével textilre,(pl.pólóra) selyemre, papírra is festhetünk, és ezeket használhatóvá, viselhetővé is tehetjük(textil,selyem esetén),így akár praktikus ajándékokat is készíthetünk szeretteinknek.

A foglalkozás során megismerkedünk a viaszfestés alapjaival, megtanuljuk kialakítani a különböző motívumokat, textúrákat. Majd az alapok elsajátítása után, egy másik alkalommal, lehetőség nyílik a viaszfestés mélyebb felfedezésére.

Készíthetünk A/6 vagy A/5, valamint A/4-es méretű (megfelelő technikai tudás után akár nagyobb méretű) viaszfestményt, majd választhatunk egy színben hozzá illő háttérkartont, de kipróbálhatjuk a viaszfestést különféle fából készült formák díszítésére is.

Azonban mindenki figyelmébe ajánlanám a viaszfestést terápiás célzattal is! Rögtön láthatjuk, miért.

A színekkel és mozdulatokkal való játék során különféle motívumok jönnek létre, amivel menet közben tetszés szerint alakítjuk a képet. Segítségével számtalan módon kifejezhetjük aktuális lelkiállapotunkat. Többféle textúrájú lenyomatokat, valamint nem csak képeket, de kollázsokat, montázsokat, vagy akár tájképeket is létrehozhatunk. A viaszfestés kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató, kreativitást fejlesztő tevékenység, így méltó helyet foglalhat el a Kreatív agytréning fejlesztő programjai között, akár záró akkordja is lehet annak, segítségével kifejezve alkotójának pillanatnyi, vagy az ülés hatására kialakult hangulatát, érzelmi állapotát.

Funkcionálisan alkalmas lehet a „postit” szerepét is betölteni, tekintve, hogy haza is vihetjük az elkészült képet, amit ha jól látható helyre teszünk, mintegy figyelmeztetőül, emlékeztetőül szolgál az ülésen megbeszéltekre, a „házi feladat” elvégzésére, és a gyakorlásra.

Amennyiben „önálló elemként” kívánjuk használni a viaszfestést, mint a művészeti alkotások egyik lehetőségét, úgy újabb remek alkalomként szolgálhat a közös alkotásra, szórakozásra kellemes időtöltésre. Ajánlom mindazoknak, akik vonzódnak a természetes anyagokkal történő “játékhoz”, szeretnék magukat egy kicsit más szemszögből is megismerni, és azoknak is, akik hozzám hasonlóan imádják a színeket, és még nem feledkeztek meg a játék öröméről…

Alkotás közben használhatjuk a különböző kiegészítő tartozékokat is, amelyek segítségével tovább szélesíthetjük, színesíthetjük ismereteinket a viaszfestés témakörében.

A technika könnyen elsajátítható, a kezdő csomag megvásárolható, folyamatosan bővíthető!

A viaszfestés egyéni, vagy csoportos foglalkozás keretei között:

Az egyéni és a csoportos foglalkozások is tematikától függően, (megbeszélés szerint) lehetnek az 1órástól akár több órás időtartamúak is.

Érdemes a honlapot figyelni, mert szerveződnek alkotónapok, tematikus napok (pl.karácsony, húsvét előtt), de alkotó táborok, (a nyár folyamán leginkább) és alkotó hétvégék is.

Viaszfestés életképek

Viaszfestés alkotásaink

Ők már jártak nálam

A viaszfestés számomra nagyon nagy meglepetés volt. Mikor először hallottam a nevét, azt hittem egy szokványosabb rajztanári praktika, ahol egyszerű anyagokból alkotunk képet. Ám kiderült, hogy a viaszfestés egy új, izgalmas technika, amely hazánkban jobbára ismeretlen. Könnyű belefeledkezni a “vasalásba” miközben egyre izgalmasabb színek és formák jelennek meg a speciális encaustic papíron. Minél többet próbálgattam, annál több alakítási módot ismertem meg, s még mindig tartogat újdonságokat. Nagyon megnyugtató könnyed mozdulatokkal hullámot festeni a lapokra, vagy különös lenyomatokkal alakítani a felületet. Feloldja az emberben azt a gátat, miszerint az alkotásnak mindenképpen a valóságot kell tükröznie. Itt szabadjára lehet engedni a belső hangulatunkat, ösztönösen alakítva a képet. Nem kell semmilyen sémához igazodni, pusztán az alkotás örömét élhetjük át vele.

Nagy-Kálózi Anna

vizuális kultúra tanár

Többször is volt alkalmam Évánál kipróbálni a viaszfestést. Első alkalommal a kíváncsiság vezérelt, hogy hogyan is lehet vasalóval festeni, ezt követően már az izgatottság, hogy vajon mit fogok alkotni. Éva nagyon segítőkész, remek tanácsokkal lát el az alkotás közben és utána is. A tevékenység nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt, akár azoknak is akik kevésbé jó kézügyességgel rendelkeznek, hiszen ezeket a formákat könnyedén el lehet készíteni, ennek technikáját pedig Éva nagyszerűen megmutatja.

Mustó Fanni

földrajz-természetismeret szakos tanár

JELENTKEZÉSI ŰRLAP

Melyik alkalomra szeretnél jelentkezni?